Autoverzekering: wat zijn schadevrije jaren?

Home  >>  Standaard  >>  Financieel  >>  Autoverzekering: wat zijn schadevrije jaren?

Autoverzekering: wat zijn schadevrije jaren?

2
Jun,2015

off

Tegenwoordig kun je op een autoverzekering flink besparen als je wat schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je bouwt schadevrije jaren op als je, de naam zegt het eigenlijk al, in een jaar geen schade hebt gereden. Als je voor het eerst een autoverzekering afsluit, sta je op 0 schadevrije jaren. Wanneer je een jaar later geen schadeclaim hebt ingediend, sta je op 1 schadevrij jaar. Wanneer je een schadeclaim indient val je meestal enkele jaren terug, vaak 3 tot 5 jaar, waardoor je weer op 0 uitkomt.

Korting per schadevrij jaar

Per schadevrij jaar krijg je een bepaald percentage korting, al kan dat percentage per verzekeraar verschillen. Het is in ieder geval handig om zoveel mogelijk schadevrije jaren op te bouwen, teneinde een zo laag mogelijke premie te bedingen.

Merk ook op dat veel verzekeraars moeilijk kunnen doen als je met minder dan 0 schadevrije jaren een verzekering wil afsluiten. Vaak is het dan de moeite waard om te 'blijven zitten' tot je weer minimaal op 0 staat.

Ook bij het claimen van schade is het handig om rekening te houden met de schadevrije jaren. Stel dat je voor € 250 schade hebt gemaakt en op dit moment 3 schadevrije jaren hebt, dan kom je daarna bijvoorbeeld weer op 0 schadevrije jaren uit. Het kan dan zo zijn dat je uiteindelijk die € 250 weer dik terugbetaalt in de hogere premie, waardoor het soms lonend kan zijn om de schade uit eigen zak te betalen zodat je niet in schadevrije jaren daalt.

Wat is Roy-data?

De schadevrije jaren worden door de verzekeraar bij het beëindigen van de verzekering doorgegeven aan een centraal systeem; de zogenaamde Roy-data database. Merk wel op dat deze schadevrije jaren enkel als gehele getallen kunnen worden doorgevoerd. Je kunt dus 1, 2 of 3 schadevrije jaren hebben, maar niet anderhalf of 2 jaar en 3 maanden. Houd daar dus rekening mee bij het stopzetten van je verzekering; je doet er vaak verstandig aan om stop te zetten op het moment dat je er een nieuw jaar bij hebt, om zo geen half opgebouwde jaren kwijt te raken.

Ben je benieuwd naar hoe schadevrije jaren jouw verzekeringspremie kunnen beïnvloeden? Zoek nu de goedkoopste autoverzekering op allesin1vergelijken.eu!

Comments are closed.